Kasta inte bananskalet för det går att använda det på många olika sätt

Bananer är ofta förorenade med många bekämpningsmedel. Köp därför ekologiska bananer, för då är bekämpningsmedelsresterna mindre eller borta. Vid användning av skalet är det extra viktigt att köpa ekologiskt eftersom det innehåller mest bekämpningsmedel mindre i själva frukten.

Gödningsmedel
Bananskalet ger mycket näring till trädgården eller balkongväxterna. Mer än tio procent av skalet består av mineraler som kalium, magnesium och kalcium. Innehåller även lite kväve och svavel - som är bra för många växter.
Skär skalet i små bitar för att underlätta sönderdelningen. Lägg skalet torrt i solen eller strö på det direkt. Bäst är att blanda skalbitarna under jorden mellan rötterna.  För fleråriga växter och blommor, som rosor är skalet perfekt näring.
Använd 100 gram skal per växt - då överbefruktning faktiskt är omöjligt.

Dammiga krukväxter
Du kan också rena inomhusväxterna med skalen. Dom binder damm - perfekt för inomhusväxterna. Och jag - Liga har redan provat och det fungerar! :)
Gnugga insidan av skalet på bladen. Dammet fastnar då på den klibbiga insidan av skalet. Dessutom ger skalet växten en ny glans och gör så att nytt damm inte fastnar så lätt. Lägg sedan skalet i krukan för då förhindras det att bildas bladlöss och andra skadedjur.

Polering av läder
Gnugga insidan av skalet på lädret. Polera sedan ytan med en torr trasa. Resultatet blir skinande blankt läder både på möbler och läderkläderna. Skalet fungerar också att polera silver, krom och rostfritt stål med.

Vitare tänder
Skalet innehåller naturligt blekmedel som samtidigt är skonsamt för tänderna. 
Gnugga skalets insida på tänderna i ungefär två minuter en gång om dagen. Efter cirka 14 dagar är tänderna mycket vitare. Metod är också bra för att ta bort ljusa fläckar på tänderna från exempel kaffe eller te.

Akne och missprydande fläckar
Lider du av akne eller andra fläckar då kan skalet hjälpa till. 
Eftersom det inte bara innehåller många mineraler som zink, järn utan även vitaminer och antioxidanter.  Bananstärkelsen binder oljan som täpper igen porerna. Rengör först ansiktet med din dagliga rengöring och klappa torrt. Stryk skalet varje kväll i några minuter på det område du vill förbättra. På morgonen tvättas resterna bort. Viktigt är att använda mogna bananer och behandla i minst 14 dagar.

Anti-rynkmedel
Skalet innehåller antioxidanter som förhindrar hudens för tidiga åldrandet.  Stryk med lätta rörelser skalets insida runt ögonen och på pannan för fastare hud.

Vårtor
Enzymerna i skalet hjälper på ett naturligt sätt vårtor att försvinna.  Lägg en bit skal på vårtan och fäst det med ett plåster varje kväll. Efter 7 till 10 dagar har vårtan försvunnit.

Brännskador 
Oljan i skalet kan lindra smärtan vid brännskador. Håll skalet över det drabbade hudområdet för att lindra smärtan. 

Avokado 
Avokado är antingen omogna eller väldigt hårda. Bananer innehåller ett enzym som påskyndar mogningsprocessen. Lägg skalet intill avokadon så är den mogen inom 24 till 48 timmar.

Källan: https://utopia.de/ratgeber/bananenschalen-nicht-wegwerfen-dafuer-kannst-du-sie-noch-verwenden/